Vánoční cukroví nepečené

ukázka cukroví - Vánoce 2012

 

Kokosové řezy nepečené

Kakaová hmota: 240 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 2 bílky, 200 g mletého cukru, 120 g másla, truchu rumu

Hmotu rozválíme na pečící papír.

Kokosová hmota: 200 g másla, 200 g mletého cukru, 150 g kokosu

Kokosovou hmotu  naneseme na kakaovou ve stejné vrstvě a polijeme čokoládou. Po ztuhnutí nakrájíme na čtverečky 4x4 cm.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kakaové úlky - 45 kusů

Hmota: 220 g mletého cukru, 240 g mletých piskotů, 130 g másla, 3 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu, 3 lžíce mléka, 1 vanilkový cukr

Krém: 100 g másla, 1 lžíce rumu, 1 žloutek, 80 g mletého cukru

Hmotu plníme do formičky na úlky a koncem vařečky uděláme do úlku dolík. Vyklepneme nebo vyjmeme z formičky a dáme ztuhnout na pečící papír na desku. Na druhý den naplníme krémem a přilepíme na piškot. Plníme tak 3 dny předem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ořechové úlky - 50 kusů

Hmota: 200 g mletého cukru, 150 g mletých ořechů, 50 g strouhanky, 1 bílek

kávový krém, linecká kolečka

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Karamelové kuličky od Zdeničky - 30 kusů

Upálíme na karamel 200 g cukru. Po kapkách tam zamícháme asi 50 ml rumu. Musíme míchat nebo se nám udělá koule karamelu. Ta konzistence musí být jako hustý med. Pokud je to málo tak trošku rumu přimíchejte.
Horkou směs vylijeme do 240 g mletých ořechů a přidáme 40 g másla. Promícháme, naděláme koule, obalíme v ořechách a dáme do košíčků.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rafaelo kuličky od Zdeničky - 40 kusů

Suroviny: 150 g mletého cukru, 200 g kokosu, 200 g sušeného mléka nízkotučného nebo smetany do kávy, 1 oplatky-vanilkové balení asi 160-180g, 1 dcl vřelé vody, 50 g měkkého másla, kokos na obalení, papírové košíčky, loupané mandle

Postup: Oplatky rozdrobte do misky a zalijte vroucí vodou a dobře promíchejte. Nechejte odstát 15 minut a pak přidejte ostatní suroviny a dobře promíchejte. Hmotu si rozdělte na 4 díly a z každého dílu udělejte 10 dílků, pokud chcete kuličky menší tak i více. Do každého kousku zabalte mandly a v ruce ukoulejte kuličku, tu pak obalte v kokosu a uložte do papírového košíčku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kávová zrna

Hmota: 1 balíček piškotů, 140 g másla, 50 g cukru moučky, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g nasekaných rozinek, skořice, 4 lžíce rumu, 4 lžíce kakaa

čokoládová poleva, ořechy a mandle jako jádra zrn

Přísady smícháme s nastrouhanými piškoty a vypracujeme polotuhé těsto, které necháme ztuhnout v chladničce. Potom tvarujeme kávová zrna asi 3 cm velká, do kterých zabalíme ořech nebo mandlí. Opět dáme ztuhnout a nakonec máčíme v čokoládové polevě.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kukuřično-mandlové lupínky v karamelu - 40 kusů

Suroviny: 80 g másla, 360 g krystalu, 100 g lískových oříšků sekaných, 200 g mandlových lupínků, 1 lžička mleté skořice, 250 ml smetany, 150 g kukuřičných lupínků, papírové košíčky

Postup: Cukr rozpustíme na karemel, přidáme rozpuštěné máslo a teplou smetanu, povaříme a vsypeme skořici, mandle, lupínky a lískáče. Dobře promícháme a odstavíme. Lžičkou dáváme směs do papírových košíčků.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Burizony v karamelu - 100 kusů

omlouvám se, na fotce jsem zapomněla polít čokoládou

Suroviny: 300 g krystalu, 1 máslo, 1 kondensované mléko, 2 sáčky burizonů, papírové košíčky, čokoládová poleva

Postup: Cukr rozpustíme na karamel, máslo si rozehřejeme v kastrůlku, opatrně nalijeme do karamelu a stále mícháme, pak přidáme kondensované mléko a za stáleho míchání na mírném ohni povaříme asi 5 minut. Směs necháme chvíli ochladit a vmícháme burizony. Lžící odebíráme a dáváme do papírových košíčků. Po vychládnutí polijeme čokoládovou polevou.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nepečené trubičky - 50 kusů

Těsto: 20 dkg mletého cukru, 20 dkg mletých ořechů, 12 dkg mletých piškotů, 3 bílky, 2 lžíce kakaa

Krém: 1/2 plechovky kondensovaného mléka, 1 máslo - vyšlehat.

čokoládová poleva tmavá a bílá

Vypracované těsto necháme 10 minut odpočinout  a vyválíme plát o síle 2 mm a radélkem nakrájíme na 6 cm pruhy a natáčíme je na trubičky podle potřeby, abychom pokryli celou trubičku. Na trubičce ji necháme do druhého dne zaschnout a pak stáhneme a namáčíme do tmavé čokolády. Po zaschnutí bílou polevou nastříkáme pruhy a opět necháme zaschnout. Plníme karamelovým nebo vanilkovým krémem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nepečené trubičky z arašid v cukru

Těsto: 2 balíčky piškotů, 3 balíčky bonbónů „Arašídy v cukru“, 3 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 3 bílky

pařížská šlehačka, čokoládová poleva

Piškoty a bonbóny umeleme a smícháme s kakaem, vejci a bílky. Těsto propracujeme a vyválíme na plát silný asi 2 mm, aby se nelepilo, podsypáváme mletým cukrem. Plát rozkrájíme na pruhy, které natáčíme na formičky. Na formičkách necháme sušit 24 hodin. Hotové potřeme čokoládovou polevou a plníme pařížskou šlehačkou. Povrch můžeme přizdobit proužky bílé čokolády nebo arašídkami.

 

Postup přípravy pařížské šlehačky

Suroviny: 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíci kakaa, 250 ml smetany ke šlehání

Ve dvou lžících smetany rozmícháme kakaový prášek. Zbylou smetanu s cukrem přivedeme k varu, vmícháme kakaovou kašičku a stáhneme z plamene. Po vychladnutí uložíme alespoň na 12 hodin do lednice. Druhý den smetanu klasicky vyšleháme. Pařížskou šlehačku použijeme na zdobení.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------