Větrník na plech nebo taky Mraky

sestaveno ze tří receptů

Odpalované těsto: 400 ml vody, 200 ml oleje, špetka soli, 250 g hladké mouky, 6 vajíček velikosti L

Vodu a olej přivedeme k varu, přidáme sůl a mouku a mícháme po spojení 3 minuty na ohni, těsto se musí krásně odlepovat od hrnce i vařečky. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout (asi 20 minut) a ručním šlehačem s hnětacími metlemi zašleháváme jedno vejce po druhém. Výsledné těsto musí být krásně hladké. Připravíme si 2 pečící plechy s pečícím papírem a těsto rozdělíme na ně a rozetřeme. Pečeme při teplotě 190 stupňů 35-40 minut. Prvních 20 minut neotvírat troubu, těsto by spadlo!!!!! Pokud se někomu nedaří péct v troubě věnečky, doporučuji před rozehřátím trouby dát na spodek trouby větší hrnek s vodou, opravdu funguje.

Krém: 750 ml mléka, 3 karamelové pudinky, 1 máslo pokojové teploty, 150 g mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 1 rostlinná šlehačka, 1 zakysaná smetana, 2 ztužovače šlehačky, 2 lžíce mletého cukru

Z mléka a pudinků uvaříme hustý pudink a necháme zcela vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po kouskách zašleháme pudink. Pokud se bude zdát krém málo sladký, tak si můžete přisladit, ale na vrchní plát příjde sladká poleva, tak to tak úplně stačí.

Rostlinou šlehačku ušleháme se 2 ztužovači šlehačky do tuha a vmícháme opatrně zakysanou smetanu a 2 lžíce mletého cukru.

Krém rozetřeme na plát, na krém dáme šlehačku a přiklopíme druhým plátem.

Karamelová poleva: 300 g mletého cukru, 1 smetana ke šlehání 33%

Na teflonové pánvi na mírném ohni rozpustíme cukr za stálého míchání, vedle na ploténce si ohříváme smetanu, musí být vařící, aby se to spojilo. Naléváme smetanu do karamelu po troškách velmi opatrně, má tendenci vzkypovat. Necháme chvíli povařit a odstavíme z plotny. Polevu natřeme na vrchní plát sestaveného větrníku a šup  do lednice,kde necháme do druhého dne uležet. Karamel dělám na staré pánvice, kterou mám jen na tyto účely, osvědčilo se mi to a hlavně se lépe umývá.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oříškové řezy s broskvemi

čerpáno z Knihovnička RECEPTY Sladké jaro 2012

Korpus: 5 vajíček, 5 lžic krystalu, 3 lžíce horké vody, 2 lžíce oleje, 5 lžic polohrubé mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 2 lžíce mletých ořechů, meruňková marmeláda, pečící papír nebo plech vymazat sádlem a vysypat polohrubou moukou

Vejce s cukrem vyšlehejte, přidejte vodu a olej, vmíchejte mouku s práškem a ořechy. Z těsta upečte korpus asi 15 minut při 190 stupních. Vlažný potřete meruňkovou marmeládou.

Náplň: 750 ml mléka, část můžeme nahradit šťávou z broskví, 3 vanilkové pudinky, 1 máslo, 3 lžíce mletého cukru, 1 velké plechovka zavařených broskví

Z mléka a pudinku uvařte hustý pudink a vychládlý přidejte k doběla vyšlehanému máslu s cukrem. Vmíchejte broskve nakrájené na malé kousky. Rozetřete krém na korpus a nechte asi půl hodiny vychladit.

Na dohotovení: 250 ml šlehačky ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, cukr podle chuti (asi 1 lžíce), cukrářské zdobení

Šlehačku vyšlehejte se ztužovačem a cukrem dotuhy a natřete na broskvový krém. Ozdobte podle fantazie.

 

Místo pudinku jsem použila vanilmix a rozmíchala jsem jej ve šťávě z broskví doplněné mlékem. ( 200 g vanilmixu a 600 ml mléka se šťávou)

Na hluboký plech o rozměru 38x30 cm jsem použila 2 šlehačky a 2 ztužovače, měla jsem problém pokrýt celou plochu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jablkové řezy s grankem a krémem

 

2 hrnky hladké mouky, 30 dkg nastrouhaných jablek, 3 vejce, 1 hrnek krystalu, 6 dkg granka, 100 ml oleje, 1 prášek do pečiva

Krém: 2 vanilkové pudinky, 0,5 l mléka, 12,5 dkg másla, 8 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr. Z pudinku a mléka uvaříme hustý pudink a do studeného zašleháme máslo, cukr a vanilku.

Postup: Jablka, vejce, cukr a granko promícháme a necháme chvíli odstát, až jablka pustí šťávu. Pak přimícháme ostatní suroviny a upeřeme na pečícím papíře. Na vychládlé natřeme krém a posypeme mletými ořechy nebo grankem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Křehký jablkový koláč 

Těsto: 60 dkg hladké mouky, 15 dkg mletého cukru, 1 vanilka, 1 vejce, 1 Héra, 1 lžíce mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, citronová kůra

Náplň: 1 kg oloupaných nahrubo strouhaných jablek, 1 lžička mleté skořice, 1 vanilka, citronová kůra, cukr krystal podle kyselosti jablek, 1 žloutek na potření

Všechny suroviny spracujeme v těsto. Rozdělíme je na dvě části. Vyválíme z něj dva stejné pláty. Jeden plát dáme na vysoký plech, pokryjeme ochucenými jablky a druhým plátem zakryjeme. Vrch těsta potřeme žloutkem a vidličkou uděláme ozdobné rýhy. Pečeme při 200 stupních asi 45 minut. Nejlépe konzumovat až na druhý den, až koláč navlhne.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tříbarevný vobližprst

Těsto: 5 žloutků, 20 dkg mletého cukru, 5 lžic vody, 2 lžíce kakaa, 5 bílků, 16 dkg polohrubé mouky

 Krém: 500 ml mléka, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 máslo, 20 dkg mletého cukru

Bílková pěna: 5 bílek, 20 dkg mletého cukru

granko

Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Přidáme po lžících vodu. Vmícháme kakao, mouku a sníh z bílků se zbytkem cukru. Pečeme na papíře. Mléko uvaříme na kaši s moukou a žloutky, do studeneho zašlehat máslo a mletý cukr. Bílky s cukrem šleháme nad parou asi 15 minut. Na piškot natřeme krém, na něj sníh a posypene grankem, dáme vychladit.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jablková bábovka

Těsto: 3 vejce, 30 dkg mletého cukru, 1 vanilka, 2 dl oleje, 50 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky jedlé sody, 50 dkg hrubě strouhaných jablek, mléko podle  potřeby

Vejce, cukr a vanilku třeme  v mixéru 15 minut. Postupně přiléváme olej a stále šleháme. Stěrkou vmícháme mouku se sodou a práškem do pečiva. Nakonec jablka a mléko podle potřeby tak, aby těsto nebylo husté. Můžeme přidat mleté ořechy, strouhanou čokoládu i strouhaný marcipán, záleží co kdo má rád. Místo mléka jde dát i smetana, ale pozor je tučná, takže dát méně oleje. Tato dávka je na dvě formy bábovky nebo na hluboký plech. Bábovky vystříkat olejem ve spreji nebo vymazat sádlem z lednice a vysypat polohrubou moukou. Pečeme při 190 stupních asi 45 minut. Bábovka zůstame vláčná i za několik dní, ale u nás ne. Jen se po ni zapráší.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Velikonoční beránek

 

3 žloutky, 1 celé vejce, 20 dkg mletého cukru, 25 dkg polohrubé mouky, 1 dcl oleje, 1 dcl vody, 1 prášek do pečiva, sníh ze 3 bílek

Žloutky, vejce a cukr šleháme asi 10 minut, pak přidáme po lžících vodu a olej. Vmícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a opatrně sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané formě polohrubou moukou asi 1 hodinu podle velikosti formy.

Vychládného beránky nazdobíme snihem z bílků, který jsme si připravily nad parou.

3 bílky, 25 dkg krystalu

20 minut šlehát nad parou, zdobíme cukrářským pytlíkem

---------------------------------------------------------------------------------------------------------