Brazilské tyčinky od Zdeničky
Těsto: 300g hladké mouky, 1 tuk Stella, 150g mletého cukru, 150g mletých ořechů
Poleva: 3 žloutky, 150g mletého cukru,
čokoládová poleva, marmeláda
Těsto zpracujeme na vále a v chladu zabalené necháme 3 hodiny odpočinout. Vyválíme placku, čím tenčí, tím lepší. Nakrájíme nožem nebo pizza rádilkem pásky 8x25 cm. Přeneseme na pečící papír a upečeme do zlatova ve středně vyhřáté troubě. Vychládlé potřeme marmeládou a slepíme. Necháme do druhého dne odležet. Nad parou si ušleháme žloutky s cukrem do tuhé pěny a ještě horkým potřeme Brazilky. Necháme zavadnout a pocákáme čokoládovou polevou. Necháme 2-3 hodiny zaschnout a horkým nožem nakrájíme, rozdělané nechte ještě do druhého dne doschnout.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kokosky a Laskonky
6 bílek, 42 dkg krystalu, 15 dkg kokosu
Bílky a cukr vyšleháme nad parou 20 minut. Vmícháme kokos.
Laskonky: Přes formu na laskonky natíráme na plech s pečícím papírem tenkou vrstvu. Sušíme při 50 stupních. Vychládlé slepujeme karamelovým krémem.
Kokosky: Pytlíkem stříkáme na pečící papír hrudky a sušíme v troubě. Z lineckého těsta vykrojíme kolečka na velikost hrudky a upečeme. Kakaovým krémem na linecké kolečko stříkneme kroužek a doprostřed dáme marmeládu. Přitlačíme kokosek a dáme vychladit. Namáčíme v čokoládové polevě.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Černé trubičky - 50 kusů
Těsto: 35 dkg hladké mouky, 15 dkg mletého cukru, 18 dkg tuku, 7 dkg mletých ořechů, 1 celé vejce, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa
Máslový krém: 20 dkg másla, 20 dkg mletého cukru, 14 dkg mletých ořechů, rum. Máslo a cukr vyšleháme do pěny a vmícháme ořechy a rum podle chuti.
čokoládová poleva
Vše zpracujeme v hladké těsto, které vyválíme na sílu 2 mm a radélkém na těsto nakrájíme pruhy asi 6 cm. Tenkou trubičku položíme na těsto a těsto natočíme na trubičku a odkrojíme radélkem tolik těsta, kolik je potřeba na spojení. Pěkně spojíme a položíme spojem na plech. Pečeme asi 10 minut při 190 stupních. Vlažné stahujeme z trubiček a vychládlé namáčíme v čokoládové polevě . Na plníme krémem.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Třené rohlíčky - 75 kusů
Těsto: 1 máslo, 1 Stela, 21 dkg mletého cukru, 1 žloutek, 1 vejce, 70 dkg hladké mouky, 1 vanilkový pudink
Máslo, Stelu, cukr, žloutek a vejce utřeme do pěny, asi 15 minut. Mouku smícháme s pudinkem a zahněteme do tukové pěny. Ihned děláme rohlíčky, já je dělám na masovém strojku, pokud se dělají přes pytlík,musí být těsto méně husté. Pečeme na pečícím papíře. Slepujeme marmeládou a konce namáčíme v čokoládě.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Linecké cukroví - 35 kusů
Těsto: 35 dkg hladké mouky, 1 Stella, 10 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, citronová kůra
Vše zpracujeme na vále v jednom kroku a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu. Na vále vyválíme na sílu asi 2mm a vykrájujeme různé tvary, pečeme na pečícím papíře asi 10 minut na 200 stupňů. Marmeládou lepíme vychládlé dohromady. Pocukrujeme.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kokosové strojkové - 70 kusů
Těsto: 25 dkg mletého cukru, 25 dkg tuku - Stella, 25 dkg kokosu, 2 celá vejce, 1 vanilkový cukr, 50 dkg polohrubé mouky
Vše zpracujeme v jednom kroku a na masovém mlýnku je přemeleme přes formičku na tyčky, délka asi 5 cm. Po upečení vychládnuté slepíme marmeládou a konce namočíme v čokoládě.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zbytkové košíčky
Připravíme si košíčky z lineckého těsta- viz. recept na linecké cukroví.
Zbytková hmota - punčovina: Zbytky z piškotového korpusu, strouhaná čokoláda, sekané ořechy, rum, krém podle potřeby, aby hmota byly pěkně tvárná. Upozorňuji, že se nehodí na tvarování 3D dortů, protože obsahuje ořechy a špatně by se uhlazovalo.
Těsto vyválíme na silnější plát -3 mm a velkou kulatou formičkou vykrojíme kolečka, které dáme upéct do formiček košíčků. Vychládlé linecké košíčky vymažeme marmeládou a naplníme zbytkovou směsí - také punčovina. Přidávám ještě strouhanou čokoládu a sekané ořechy. Máčíme v čokoládové polevě a zdobíme kytičkami. Až čokoláda zatuhne, dáme do papírových košíčků, osvědčily se mi košíčky na muffiny, mají větší dno a lépe v nich drží.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olejové věnečky - 50 kusů
400ml vody, 200ml oleje, 25dkg hladké mouky, špetka soli, 6 vajíček, prášek do pečiva
Vodu a olej přivedeme do varu, nasypeme mouku a vaříme za stálého míchání asi 2 minuty. Do vychládlého zašleháme postupně po jednom všechna vejce se špetkou prášku do pečiva. Těstem naplníme pytlík s velkou řezanou špičkou a na pečící papír děláme kroužky o průměru asi 5 cm. Pečeme na 21O stupních asi 25 minut, po vložení do trouby ji nesmíme otvírat až jsou věnečky upečené z poloviny.Po upečení je hned rozkrojíme aby odešla přebytečná pára.
Krém: 500ml mléka přivedeme k varu a uvaříme pudink ze 2 vanilkových pudinků, do vychládlého zašleháme 2 másla, 30 dkg mletého cukru, 2 vanilkové cukry a rum podle chuti. Krémem naplníme věnečky, přiklopíme vrchní část a pocukrujeme, nebo potáhneme fondánem. Já jenom cukruji.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mokka - 70 kusů
Těsto: 38 dkg hladké mouky, 15 dkg mletého cukru, 25 dkg tuku ( Stella ), 3 žloutky, 1 lžíce mleté kávy
Krém: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink- uvařit. Do studeného zašlehat- 15 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr, mletá káva podle chuti
čokoládová poleva
Těsto vypracujeme na vále a dáme odpočinout asi 2 hodiny do lednice. Vyválíme na sílu asi 3 mm a vykrajujeme oválky, pečeme na pečícím papíře. Polovinu upečeného cukroví namočíme v čokoládě a na papíře necháme zatuhnout. Plníme kávovým krémem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ořechová srdíčka - 25 kusů
Těsto: 1 vejce, 12 dkg másla, 6 dkg ořechů, 4 dkg mletého cukru, 15 dkg hladké mouky
Krém: základní krém ochucený ovocnou marmeládou a obarven troškou růžové barvy
Poleva: 1 žloutek, prosátý mletý cukr
marcipánové zdobení
Těsto vypracujeme na vále a dáme odpočinout 2 hodiny do lednice. Vyválíme na sílu lineckého těsta a vykrajujeme srdíčka, pečeme na pečícím papíře. Polovinu upečeného cukroví po vychladnutí potřeme žloutkovou polevou, ozdobíme a necháme polevu zaschnout. Na nenazdobená srdíčka dáme pytlíkem krém a přilepíme nazdobená srdíčka.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nepečené trubičky - 50 kusů
Fotopostup:
Těsto: 20 dkg mletého cukru, 20 dkg mletých ořechů, 12 dkg mletých piškotů, 3 bílky, 2 lžíce kakaa
Krém: 1/2 plechovky kondensovaného mléka, 1 máslo - vyšlehat.
čokoládová poleva tmavá a bílá
Vypracované těsto necháme 10 minut odpočinout a vyválíme plát o síle 2 mm a radélkem nakrájíme na 6 cm pruhy a natáčíme je na trubičky podle potřeby, abychom pokryli celou trubičku. Na trubičce ji necháme do druhého dne zaschnout a pak stáhneme a namáčíme do tmavé čokolády. Po zaschnutí bílou polevou nastříkáme pruhy a opět necháme zaschnout. Plníme karamelovým krémem.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ilšské dortíčky - 30 kusů
Těsto: 21 dkg hladké mouky, 2 dkg kakaa, 7 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 4 dkg mletých ořechů, 14 dkg tuku, citronová kůra
Krém: kakaový
čokoládová poleva, mandle nebo ořechy na ozdobu
Vypracované těsto necháme 2 hodiny odpočinout v lednici a pak z rozváleného plátu vykrajujeme kolečka. Pečeme na pečícím papíře asi 12 minut při 190 stupních. Polovinu vychladnutých koleček máčíme v čokoládě a do mokrého dáme doprostřed polovinu mandle nebo ořechu. Na druhou polovinu koleček naneseme krém a čokoládové kolečko přilepíme na krém.