Brazilské tyčinky od Zdeničky

Těsto: 300g hladké mouky, 1 tuk Stella, 150g mletého cukru, 150g mletých ořechů

Poleva: 3 žloutky, 150g mletého cukru,

čokoládová poleva, marmeláda

Těsto zpracujeme na vále a v chladu zabalené necháme 3 hodiny odpočinout. Vyválíme placku, čím tenčí, tím lepší. Nakrájíme nožem nebo pizza rádilkem pásky 8x25 cm. Přeneseme na pečící papír a upečeme do zlatova ve středně vyhřáté troubě. Vychládlé potřeme marmeládou a slepíme. Necháme do druhého dne odležet. Nad parou si ušleháme žloutky s cukrem do tuhé pěny a ještě horkým potřeme Brazilky. Necháme zavadnout a pocákáme čokoládovou polevou. Necháme 2-3 hodiny zaschnout a horkým nožem nakrájíme, rozdělané nechte ještě do druhého dne doschnout.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kokosky a Laskonky

6 bílek, 42 dkg krystalu, 15 dkg kokosu

Bílky a cukr vyšleháme nad parou 20 minut. Vmícháme kokos.

Laskonky: Přes formu na laskonky natíráme na plech s pečícím papírem tenkou vrstvu. Sušíme při 50 stupních. Vychládlé slepujeme karamelovým krémem.

Kokosky: Pytlíkem stříkáme na pečící papír hrudky a sušíme v troubě. Z lineckého těsta vykrojíme kolečka na velikost hrudky a upečeme. Kakaovým krémem na linecké kolečko stříkneme kroužek a doprostřed dáme marmeládu. Přitlačíme kokosek a dáme vychladit. Namáčíme v čokoládové polevě.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Černé trubičky - 50 kusů

 

Těsto: 35 dkg hladké mouky, 15 dkg mletého cukru, 18 dkg tuku, 7 dkg mletých ořechů, 1 celé vejce, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa

Máslový krém: 20 dkg másla, 20 dkg mletého cukru, 14 dkg  mletých ořechů, rum. Máslo a cukr vyšleháme do pěny a vmícháme ořechy a rum podle chuti.

čokoládová poleva

Vše zpracujeme v hladké těsto, které vyválíme na sílu 2 mm a radélkém na těsto nakrájíme pruhy asi 6 cm. Tenkou trubičku položíme na těsto a těsto natočíme na trubičku a odkrojíme radélkem tolik těsta, kolik je potřeba na spojení. Pěkně spojíme a položíme spojem na plech. Pečeme asi 10 minut při 190 stupních. Vlažné stahujeme z trubiček a vychládlé namáčíme v čokoládové polevě . Na plníme krémem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Třené rohlíčky - 75 kusů

Těsto: 1 máslo, 1 Stela, 21 dkg mletého cukru,  1 žloutek, 1 vejce, 70 dkg hladké mouky,  1 vanilkový pudink

Máslo, Stelu, cukr, žloutek a vejce utřeme do pěny, asi 15 minut. Mouku smícháme s pudinkem a zahněteme do tukové pěny. Ihned děláme rohlíčky, já je dělám na masovém strojku, pokud se dělají přes pytlík,musí být těsto méně husté. Pečeme na pečícím papíře. Slepujeme marmeládou a konce namáčíme v čokoládě.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Linecké cukroví - 35 kusů

Těsto: 35 dkg hladké mouky, 1 Stella, 10 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, citronová kůra

Vše zpracujeme na vále v jednom kroku a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu. Na vále vyválíme na sílu asi 2mm a vykrájujeme různé tvary, pečeme na pečícím papíře asi 10 minut na 200 stupňů. Marmeládou lepíme vychládlé dohromady. Pocukrujeme.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kokosové strojkové - 70 kusů

 

Těsto: 25 dkg mletého cukru, 25 dkg tuku - Stella, 25 dkg kokosu, 2 celá vejce, 1 vanilkový cukr, 50 dkg polohrubé mouky

Vše zpracujeme v jednom kroku a na masovém mlýnku je přemeleme přes formičku na tyčky, délka asi 5 cm. Po upečení vychládnuté slepíme marmeládou a konce namočíme v čokoládě.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zbytkové košíčky

 

Připravíme si košíčky z lineckého těsta- viz. recept na linecké cukroví.

Zbytková hmota - punčovina: Zbytky z piškotového korpusu, strouhaná čokoláda, sekané ořechy, rum, krém podle potřeby, aby hmota byly pěkně tvárná. Upozorňuji, že se nehodí na tvarování 3D dortů, protože obsahuje ořechy a špatně by se uhlazovalo.

Těsto vyválíme na silnější plát -3 mm a velkou kulatou formičkou vykrojíme kolečka, které dáme upéct do formiček košíčků. Vychládlé linecké košíčky vymažeme marmeládou a naplníme zbytkovou směsí - také punčovina. Přidávám ještě strouhanou čokoládu a sekané ořechy. Máčíme v čokoládové polevě a zdobíme kytičkami. Až čokoláda zatuhne, dáme do papírových košíčků, osvědčily se mi košíčky na muffiny, mají větší dno a lépe v nich drží.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Olejové věnečky - 50 kusů

400ml vody, 200ml oleje, 25dkg hladké mouky, špetka soli, 6 vajíček, prášek do pečiva

Vodu a olej přivedeme do varu, nasypeme mouku a vaříme za stálého míchání asi 2 minuty. Do vychládlého zašleháme postupně po jednom všechna vejce se špetkou prášku do pečiva. Těstem naplníme pytlík s velkou řezanou špičkou a na pečící papír děláme kroužky o průměru asi 5 cm. Pečeme na 21O stupních asi 25 minut, po vložení do trouby ji nesmíme otvírat až jsou věnečky upečené z poloviny.Po upečení je hned rozkrojíme aby odešla přebytečná pára. 

Krém: 500ml mléka přivedeme k varu a uvaříme pudink ze 2 vanilkových pudinků, do vychládlého zašleháme 2 másla, 30 dkg mletého cukru, 2 vanilkové cukry a rum podle chuti. Krémem naplníme věnečky, přiklopíme vrchní část a pocukrujeme, nebo potáhneme fondánem. Já jenom cukruji.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mokka - 70 kusů

Těsto: 38 dkg hladké mouky, 15 dkg mletého cukru, 25 dkg tuku ( Stella ), 3 žloutky, 1 lžíce mleté kávy

Krém: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink- uvařit. Do studeného zašlehat- 15 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr, mletá káva podle chuti

čokoládová poleva

Těsto vypracujeme na vále a dáme odpočinout asi 2 hodiny do lednice. Vyválíme na sílu asi 3 mm a vykrajujeme oválky, pečeme na pečícím papíře. Polovinu  upečeného cukroví namočíme v čokoládě a na papíře necháme zatuhnout. Plníme kávovým krémem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ořechová srdíčka - 25 kusů

 

 

Těsto: 1 vejce, 12 dkg másla, 6 dkg ořechů, 4 dkg mletého cukru, 15 dkg hladké mouky

Krém: základní krém ochucený ovocnou marmeládou a obarven troškou růžové barvy

Poleva: 1 žloutek, prosátý mletý cukr

marcipánové zdobení

Těsto vypracujeme na vále a dáme odpočinout 2 hodiny do lednice. Vyválíme na sílu lineckého těsta a vykrajujeme srdíčka, pečeme na pečícím papíře. Polovinu upečeného cukroví po vychladnutí potřeme žloutkovou polevou, ozdobíme a necháme polevu zaschnout. Na nenazdobená srdíčka dáme pytlíkem krém a přilepíme nazdobená srdíčka.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nepečené trubičky - 50 kusů

Fotopostup:

Těsto: 20 dkg mletého cukru, 20 dkg mletých ořechů, 12 dkg mletých piškotů, 3 bílky, 2 lžíce kakaa

Krém: 1/2 plechovky kondensovaného mléka, 1 máslo - vyšlehat.

čokoládová poleva tmavá a bílá

Vypracované těsto necháme 10 minut odpočinout  a vyválíme plát o síle 2 mm a radélkem nakrájíme na 6 cm pruhy a natáčíme je na trubičky podle potřeby, abychom pokryli celou trubičku. Na trubičce ji necháme do druhého dne zaschnout a pak stáhneme a namáčíme do tmavé čokolády. Po zaschnutí bílou polevou nastříkáme pruhy a opět necháme zaschnout. Plníme karamelovým krémem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ilšské dortíčky - 30 kusů

Těsto: 21 dkg hladké mouky, 2 dkg kakaa, 7 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 4 dkg mletých ořechů, 14 dkg tuku, citronová kůra

Krém:  kakaový

čokoládová poleva, mandle nebo ořechy na ozdobu

Vypracované těsto necháme 2 hodiny odpočinout v lednici a pak z rozváleného plátu vykrajujeme kolečka. Pečeme na pečícím papíře asi 12 minut při 190 stupních. Polovinu vychladnutých koleček máčíme v čokoládě a do mokrého dáme doprostřed  polovinu mandle nebo ořechu. Na druhou polovinu koleček naneseme krém a čokoládové kolečko přilepíme na krém.