Medové perníčky z žitné mouky

86 dkg celozrnné žitné mouky, 4 vejce, 4 lžíce tekutého medu, 36 dkg třtinového cukru, 1 perníkové koření od Kotányi, citronová kůra, 5 dkg Stelle, 1 lžíce jedlé sody, 1 vejce na potření

Vše smícháme a vypracujeme těsto. Pokud je moc řídké, přidáme mouku. Těsto rozválíme na 3 mm silné pláty, vykrajujeme různé tvary a pečeme na pečícím papíře ve středně vyhřáté troubě. Asi 20 minut při 170 stupních. Horké potřeme rozšlehaným vejcem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Výborné perníčky bez tuku 

 

4 vejce, 40 dkg mletého cukru, 1/2 sáčku perníkového koření, 1 kávová lžička jedlé sody

15 dkg prohřátého medu, 60 dkg hladké mouky

Bílky ušleháme do husté pěny a přidáme žloutky a cukr. Šleháme do zhoustnutí. Vmícháme koření, jedlou sodu a med. Nakonec po lžících hladkou mouku. Těsto necháme do rána odpočinout. Pečeme na pečícím papíře menší tvary (těsto se trochu roztéká).  Po upečení je necháme do druhého dne "vydýchat."  Potřeme spodní časti lehce rumem a slepujeme marmeládou nebo povidly. Pokud je chceme jako sváteční dezert -  naplňme  je  kávovým krémem.  Slepené pak namáčíme  do čokolády a necháme asi 2 dny odležet.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Perník s ořechy

4 vejce, 1 lžíce medu, 28 dkg mletého cukru, 7 dkg sádla, 10 dkg mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 60 dkg hladké mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 sáčku perníkového koření

Těsto propracujeme  v jednom kroku, zabalíme do mikroténové folie a necháme 1-2 dny odpočívat. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na plecku asi 3 mm a vykrajujeme formičkami různé tvary. Pečeme na pečícím papíře asi 10 minut při 200 stupních, po vytažení ještě horké potíráme rozšlšhaným vejcem. Studené zdobíme bílkovou polevou.

Bílková poleva: 1 bílek, 14 dkg prosátého mletého cukru, citrónová šťáva, 1/2 lžičky solamylu