Tvarohovo-šlehačkový dort

6 vajíček, 7 lžic krystalu, 6 lžic polohrubé mouky, pečící papír, pečící forma 26 cm

Postup na korpus: Ušleháme vejce s cukrem asi 10 minut, po ušlehání vmícháme opatrně stěrkou polohrubou mouku. Těsto vlejeme do formy vyloženou pečícím papírem. Pečeme při 200 stupních asi 20 minut. Piškot peču vždy den dopředu.

Náplň: 250g tvaroho, 2 zakysané smetany, 2 rostlinné šlehačky Rama, 150 g mletého cukru, 1 vanilku, 75 ml rumu, 2 Prima Tornádo pudinky karamelové, 2 ztužovače za studena od Dr. Oetkra, dětské piškoty.

1šlehačku ušleháme do tuha. Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, vanilku, rum a 1 pudink ušleháme do hladka a vmícháme ušlehanou šlehačku. Podle návodu připravíme ztužovač a vmícháme do směsy.

Korpus rozkrojíme na polovinu, jeden dáme na dno formy a potřeme druhým pudinkem Prima Tornádo karamel. Poskládáme piškoty po celé ploše a nalijeme polovinu směsy. Znovu naskládáme piškoty a nalijeme zbytek směsy. Urovnáme a přiklopíme druhou polovinou korpusu. Zatížíme deskou a necháme přes noc vytuhnout. Druhý den dáme na podnos a celé potřeme ušlehanou šlehačkou. Ozdobíme podle fantazie.

 

Ovocný dort s tvarohovou náplní

18 vajíček, krystal cukr, polohrubá mouka, pečící papír

Postup na korpus: Ušleháme 4 vejce s 5 lžícemi krystalu, po ušlehání vmícháme opatrně stěrkou 4 lžíce polohrubé mouky. Připravíme si formu, boky vymažeme sádlem a vysypeme polohrubou moukou, z pečícího papíru ustříhneme pásky na výšku formy a přilepíme na boky, nebo vystříkáme jedlým olejem ve spreji. Na dno vystříhneme pečící papír o velikosti formy. Formu si připravíme během šlehání, aby piškot dlouho nestál. Vlejeme do formy těsto a zarovnáme. Pečeme při 200 stupních asi 20 minut. Upečeme 2 kulaté korpusy. Na plech ušleháme 5 vajíček 6 lžíc krystalu, po ušlehámí vmícháme 5 lžic polohrubé mouky, nalijeme na pečící papír, pečeme 10 minut při 200 stupních. Upečeme 2 pláty. Piškoty peču vždy den dopředu.

Náplň: 500g jemného tvarohu, 500ml rostlinné šlehačky, 300g mletého cukru, 2 vanilkové cukry, rozmixované ovoce podle chuti, meruňky, jahody, maliny.....

Ušleháme  šlehačku. V druhé míse vyšleháme tvaroh s cukrem a vanilkou a vymícháme ovoce, použila jsem meruňky - asi 300g. Stěrkou opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku. Připravíme si ztužovač podle návodu, používám od Dr. Oetkrere, je na 700g hmoty, takže 2. Vmícháme po lžících tvarohovou hmotu do připraveného ztužovače.

Kulatý kortup potřeme marmeládou k meruňkové náplni meruňková marmeláda, upneme do formy, pláty nakrájíme na 5 cm pruhy a potřeme dostatečně tvarohovou směsí. Motáme šneka ne od středu, ale od kraje, abychom získaly pěkný okraj. Vzniklé dírky jsem nakonec vyplnila směsí, kterou jsem si dala do mikroténového sáčku. Druhý korpus také potřeme marmeládou a přiklopíme nahoru šneka. Lehce zatížíme  a dáme vychladit do lednice minimálně na 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Ušleháme si 1 šlehačku a potřeme jim celý dort, ozdobíme podle fantazie.