Red Velvet – červený samet

 

Korpus:
250g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1lžíce  holandského kakaa
120g změklého másla
150g mletého cukru
2 velká vejce
240ml podmáslí
1/2 lžičky červené gelové barvy, použila jsem christmas red, extra červené mě bylo líto
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody

Krém:
250g  pomazánkového másla
75g moučkového cukru
250ml smetany ke šlehání

Postup:
Troubu jsem předehřála na 190 stupňů.

 Prosit mouku, kakao a sůl.

V robotu utřít máslo s cukrem do světlé pěny a zašlehat dvě vajíčka.

V misce jsem prošlehala podmáslí s barvivem.
V míchala jsem část mouky do másla, vmíchala podmáslí a zbytek mouky.
Do skleničky jsem nalila ocet, přidala sodu - celé to mělo začít pěnit, ale udělalo jen šum, pokud se přidá soda do mouky a ocet do podmáslí bude to asi mít stejný efekt, soda je na zvláčnění, barvu to neudělá.

Těsto je objemově do formy 24cm průměr, pekla jsem v 28cm průměr a korpus byl vysoký asi 4 cm. Dort jsem pekla asi 35 minut ve vymazané formě.
Krém:
Ušlehat šlehačku do tuha, v míse rozmíchat pomazánkové máslo s cukrem a vmíchat šlehačku.

Povrch jsem posypala strouhanými drobky, v prostřed byl trošku vyšší, tak jsem raději zřízla.

Rozkrojený korpus

Promazaný dort

Dort na řezu