Krémeše

1 balíček lístkového těsta, 1 l mléka, 8 lžic polohrubé mouky, 5 žloutků, 3 vanilkové cukry, 4 lžíce mletého cukru, 5 bílků, 1 smetana ke šlehání

Lístkové těsto rozdělíme na 2 díly a každý  rozválíme na velikost hludokého plechu, propícháme vidličkou a upečeme. V troše mléka rozmícháme mouku, žloutky, vanilku a 2 lžíce mletého cukru, zbytek mléka svaříme a vmícháme připravenou směs a uvaříme hustou kaši. Z bílků a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do kaše. Krém  nalijeme na plát upečeného lístkového těsta, který jsme daly do hlubokého plechu a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme do tuha a trochu osladíme, natřeme na vychládlý krém. Druhý plát lístkového těsta rozkrájíme na čtverečky 6x6 cm a poklademe na povrch moučníku, který potom podle tvaru čtverečků prokrojíme i s plátem vespod. Před podáváním krémeše poprášíme cukrem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šátečky z vnitřního sádla s povidly

50 dkg pomletého vnitřního sádla, 6 žloutků, 300 ml bílého vína, 60 dkg hladké mouky, špetka soli

Sádlo a 20 dkg hladké mouky shněteme do kuličky a dáme vychladit. Do mísy dáme žloutky, víno, sůl a zbytek hladké mouky. Vypracujeme hladké těsto, pokud je těsto řídké přidáme ještě mouku podle potřeby. Těstem  žloutkovým  obalíme sádlovou kuličku a rozválíme na velký čtverec, ktrerý složíme na 3x do čtverce malého, po hodině rozválíme a pak ještě jednou, celkém 3x. Hotové těsto můžeme péct i na druhý den nebo hodinu po posledním rozválení. Těsto si rozdělíme na 6 dílů a každý dílek rozválíme na tenký plát a rádlem rozkrájíme na čtverečky asi 8x8 cm. Do středu čtverečku  dáme švestková povidla a přehneme do šátečku. Pečeme na pečícím papíru při teplotě 200 stupňů a teplé obalujeme v mletém cukru s vanilkou. Z této dávky je 100 šátečků. Pokud se šátečky moc otvírají a povidla tečou ven, tak je před přehnutím lehce po okraji potřete rozšlehaným vejcem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trubičky z listového těsta

 

1 máslo, 125 ml zakysané smetany, 3 žloutky, 25 dkg hladké mouky, špetka soli

Z másla a 10 dkg hladké mouky vyhněteme kuličku, kterou dáme vychladit. Připravíme si druhé těsto ze smetany, žloutků, soli a zbytku mouky, pokud je těsto řídké, přidáme podle potřeby. Vypracujeme hladké vláčné těsto a zabalíme do něj kuličku z másla a rozválíme na čtverec o síle 0,5 cm a poskládáme na 3x do menšího čtverce. Postup po hodině opakujeme ještě 2x. 

Těsto si rozdělíme na 4 dílky a každý rozválíme na obdelník asi 25x50 cm a rádýlkem rozkrájíme na pruhy 2,5-3 cm a ty namotáme na kovové trubičky, potřeme vejcem a upečeme při teplotě 220 stupnů.

Plníme bílkovým snihem. Postup viz. velikonoční beránek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rychlé těsto na štrůdl

 1 Héra, 1 sklenice mléka, 40 dkg hladké mouky, špetka soli

Héru rozpustíme a dáme do velké mísy, přilejeme mléko, mouku a sůl, v míse zhněteme a zalijeme až po okraj studenou vodou. Necháme hodinu ve vodě ztuhnout. Pak převálíme jako listové těsto, stačí jednou a můžeme péct štrůdl.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------